CARA GORENG IKAN SUPAYA TAK MELEKAT DAN HANCUR

Panduan menggoreng ikan supaya cantik dan tidak hancor disebabkan melekat di kuali sehingga menjadi rupa fosil zaman dinasor

1) Cuci kuali hingga bersih hingga tidak ada kerak bekas gorengan sebelumnya, terutamanya di bahagian tengah kuali.

2) Panaskan kuali sebelum masukkan minyak. Pastikan minyak sudah betul-betul panas barulah masukkan ikan yang nak digoreng.

3) Ikan dah nampak garing baru alihkan ke sebelah satu lagi. Macam mana nak tau ikan dah garing? Cuba angkat ikan tu dengan sudip, kalau macam tak berapa nak boleh angkat biar dulu, kalau nak balikkan, kena kauk biar sudip bergesel dengan kuali.

4) Tabur sedikit garam di minyak dan dikacau-kacau garam tadi dalam minyak.

5) Masukkan sekeping dua asam keping dalam minyak untuk goreng ikan.

6) Salut ikan yang nak digoreng dengan tepung jagung / tepung ubi / tepung gandum / tepung beras.

Selamat mencuba tips ini dan ajarkan kepada mereka yang tak tahu.

Ulasan

Catatan Popular