20 Cara Lembutkan Daging Dan Isi Lekang Dari Tulang



20 Cara Lembutkan Daging Dan Isi Lekang Dari Tulang 


 

Daging kalau masak tak kena gaya memang lambat lah nak empuk. Akhirnya perut lapar, masa terbuang, dan membazirkan gas memasak begitu sahaja. Tetapi ada banyak cara dan petua yang boleh diamalkan bagi melembutkan daging dan isi lekang dari tulang dalam jangka waktu yang singkat. InsyaAllah tak terpelanting tulang tu kalau kokak. Antara cara dan petuanya adalah seperti berikut..



1- Potong daging dengan cara yang betul

Caranya: -Potong daging secara melintang urat/lawan urat.

-Potong daging nipis-nipis.

-Ketuk daging sampai jadi lembut/lumat pakai tukul besi masak. Baru masuk dalam periuk. (cara Barat dan Arab)



2- Kawal api


Caranya: Rebus daging dengan air yang sikit dengan api yang kecil.



3- Jangan Masukkan Garam Dalam Rebusan



Caranya: Jangan masukkan garam dalam rebusan. Kalau nak letak, masukkan last skali kalau tak keras kung la jawabnya.



4- Buah nanas

cara lembutkan daging

Kajian menunjukkan buah nanas antara bahan yang dapat melembutkan daging.
Ini kerana, kandungan enzim bromelin di dalam buah nanas dapat mencernakan struktur protein pada daging sekaligus menjadikan daging lebih lembut dan cepat empuk.
Pastikan empulur nanas digunakan sepenuhnya kerana kandungan bromelin adalah tinggi di bahagian tersebut.
Selain itu, tempoh pemerapan adalah tidak melebihi 45 minit bagi mengelakan daging menjadi terlalu lembut.


Caranya: Kupas nanas segar dan potong dengan empulur. Kisar isi dan empulur dengan pengisar. Lumur dan perapkan daging dengan nanas yang telah dikisar selama 30-45 minit. Basuh daging sebelum masak.
(Sumber: Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia)



5- Buah betik muda

cara lembutkan daging





Caranya: Masukkan potongan buah betik muda yang hampir masak dalam masakan daging.



6- Buah kurma

cara lembutkan daging


Caranya: Masukkan buah kurma dalam masakan daging. Berapa biji nak masukkan terpulang tapi jangan terlalu banyak takut hancur daging. Sekilo daging 2 biji kurma. xsampai 30minit pn dh lembut n manis dagingnya. Masak sampai kurma hancur. Insya Allah  lembut and empuk daging tu.



7- Gula batu

Caranya: Masukkan beberapa ketul gula batu dalam masakan daging.



8- Cuka makan

Caranya: Rendam daging mentah dengan cuka yang dicampur air kemudian biarkan selama 10 minit lalu cuci hingga bersih baru rebus. Daging jadi lembut dan bau pun tak hanyir.



9- Madu

cara lembutkan daging

 
Caranya: Perap daging dengan madu.



10- Biji selasih

Caranya: Bungkus biji selasih macam sup bunjut kemudian masukkan dalam rebusan atau masakan daging sekali tulang/daging.



11- Air kelapa

Caranya: Rebus daging dengan air kelapa atau boleh juga masukkan skali dengan isinya.



12- Halia

Caranya: Masukkan halia yang telah diketuk. Lebih kurang 2 inci pun dah cukup untuk seperiuk rebusan. Jangan masukkan garam dan perisa lagi dah masak baru masuk dua-dua tu.



13- Daun betik

cara lembutkan daging

Caranya: Masukkan daun betik dalam rebusan atau masakan daging. Ramas-ramas daging dengan daun betik.



14- Daun nangka

cara lembutkan daging


Caranya: Masukkan beberapa helai daun nangka dalam rebusan atau masakan daging. Boleh juga guna petua ni nak masak ayam hutan dan ayam kampung. Dah empuk angkat.



15- Akar pandan

Caranya: Masukkan akar pandan dalam rebusan daging. Lepas empuk boleh la nak masak masakan apa pun.


16- Sudu atau garpu stainless steel

Caranya: Masukkan sudu atau garpu dalam periuk rebusan dan tunggu hingga daging empuk. Secara saintifik, sudu adalah logam pengalir haba dengan baik dan tujuan sudu dimasukkan adalah untuk meningkatkan haba dalam periuk sekaligus mempercepatkan proses melembutkan daging.



17- Periuk Pressure Cooker

Caranya: Rebus macam biasa.



18- Meat tendelizer (pelembut khas)

Caranya: Tengok pada paketnya. Ada dijual di pasaraya dalam bentuk serbuk dan cecair.



19- Soda bikarbonat

Caranya: Masukkan sedikit soda bikarbonat dalam rebusan daging dan setelah direbus buang air rebusan tersebut. Lepastu masaklah apa pun.



20- Coca cola

 Caranya: Rendam daging yang hendak dimasak dalam air Coke selama sejam hingga keluar buih kemudian bilas daging yang telah direndam tadi dengan air paip untuk menghilangkan bau Coke. Kemudian masak seperti biasa.


Selamat mencuba para pembaca sekalian. Sebenarnya ada banyak lagi petua, termasuk lah petua yang pelik-pelik. Saya tidak sertakan disini kerana khuatir berlaku keracunan makanan dan sebagainya.

Ulasan

  1. Mana yang paling berkesan daripada beberapa syor di atas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pressure cooker noxxa.. Senang, cepat.. Tp mahal ckit πŸ˜…

      Padam
    2. Soda bikabonat.. tp jgn byk nt pahit.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Padam
  2. Rendam daging dalam pelembut kain selama satu malam..
    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣
    #gurauguraujerrrr
    #janganbuattauuuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      Padam
  3. Nak lembut order je dari kedai siam yang siap masak... Senag dan mudah

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan Popular