Biji Yang Boleh Dimakan
Biji Yang Boleh Dimakan
Alhamdulillah kita hidup di Malaysia, bumi bertuah yang kaya dengan tumbuh-tumbuhan, buah dan makanan. Jarang sangat kita dengar orang Malaysia zaman sekarang (jaman now) mati sebab kebulur tak cukup makan, tapi yang banyaknya mati sebab terlebih makan.
Lainlah kalau zaman penjajahan Jepun yang
pernah dilalui oleh datuk nenek kita, memang sangat susah, makanan dicatu,
hasil tanaman dirampas Jepun dan lain-lain penderitaan. Walaupun susah, datuk
nenek kita masih tetap boleh terus hidup. Sebab mereka kreatif dalam mengolah
sumber yang ada untuk dijadikan makanan.
Baik.
Kali ini saya ingin kongsikan berkenaan
biji buah yang boleh dimakan walaupun kita masih banyak ada banyak sumber
makanan. Mana tahu, boleh diamalkan masa
hujung bulan sesak-sesak, takkan nak bantai megi hari-hari.
1- Biji Cempedak
Beli cempedak timbang sekali dengan biji,
jadi sayanglah kalau bijinya dibuang tak disemai atau dimakan. Macam mana nak
makan biji cempedak?
Caranya:
Langkah 1- Basuh biji cempedak hingga bersih.
Langkah 2- Biji cempedak direbus sehingga
empuk (boleh masukkan sedikit garam).
Langkah 3- Ditoskan airnya dan siap dimakan
samada dicicah atau makan saja.
2- Biji Nangka
Caranya:
Langkah 1- Basuh biji nangka hingga bersih.
Langkah 2- Biji nangka direbus sehingga
empuk (boleh masukkan sedikit garam).
Langkah 3- Ditoskan airnya dan siap dimakan
samada dicicah atau makan saja.
Nasihat: Tidak digalakkan makan banyak
sangat sebab berangin
3- Biji Gajus/Janggus/Ketereh
Boleh dikatakan semua orang tahu biji gajus
boleh dimakan. Biji gajus banyak digunakan sebagai salah satu penyedap masakan
seperti masak nasi briyani, kuih dan kudapan untuk dimakan begitu sahaja.
Caranya:
Langkah 1- Basuh biji gajus hingga bersih
dan toskan airnya.
Langkah 2- Panaskan kuali dan masukkan marjerin.
Langkah 3- Masukkan biji gajus tadi dalam kuali
dan goreng sampai garing.
4- Biji Durian
Kebanyakkan kita mengumpulkan biji durian
untuk disemai sebagai benih anak pokok. Namun sekarang biji durian sudah diolah
menjadi kerepek yang rangup dan sedap sebagai snek minum petang. Cara membuatnya
sangat mudah seperti juga membuat kerepek pisang.
Cara Membuatnya:
Langkah 1- Cuci biji durian sehingga bersih
dan toskan airnya. Boleh juga direbus terlebih dahulu. (jika untuk jualan secara
komersial, isi dan biji diasingkan dengan memakai sarung tangan plastik, tapi kalau
nak makan sendiri biji yang sudah dikulum pun tak apa)
Langkah 2- Kupas kulit yang meliputi biji
durian.
Langkah 3- Sagat biji tadi nipis-nipis.
Langkah 4- Goreng dalam minyak yang
betul-betul panas.
Langkah 5- Angkat dari minyak, bagi minyak menitik
dan siappp.
5- Biji Rambutan
Biji rambutan pun boleh dimakan? Ya, boleh
dimakan.
Caranya:
Langkah 1- Basuh biji rambutan hingga
bersih dan buang isi yang tertinggal dan toskan airnya.
Langkah 2- Panaskan kuali dan masukkan marjerin.
Langkah 3- Masukkan biji rambutan tadi dalam
kuali dan goreng sampai garing.
Rasa macam kacang goreng.
Ulasan
Catat Ulasan